Zdravje > Aktualno
468 ogledov

Toliko urina so odkrili v bazenih

Bazen gneča Profimedias
Poleg tega, da je takšna navada gnusna, je tudi zelo nezdrava:

Raziskave so se lotili kanadski raziskavalci, ki so za meritve količine urina v bazenu razvili idealni marker. 

Na ta način  se sicer meri raven umetnih sledil ali kalijevega acesulfama v industrijsko predelani hrani. Sestavinino, ki jo sicer izločimo z urinom, pa je pozneje še vedno mogoče zaznati v vodi. 

Rezultati so marsikoga presenetili, raziskava v bazenih v Kanadi je namreč pokazala, da so kopalci v treh tednih v 830 tisoč litrski bazen ki je velik za tretjino olimpijskega, spustili kar 75 litrov urina, v drugem manjšem pa okoli 30 litrov. Sicer so pregledali še 31 javnih bazenov po Kanadi in rezultati so bili v glavnem podobni.

Poleg tega, da je takšna navada gnusna, je tudi zelo nezdrava: "Čeprav je urin sterilen, vsebuje amoniak, aminokisline in kreatinin, sestavine, ki v kombinaciji z agresivnimi dezinfekcijskimi sredstvi v vodi lahko privedejo do draženja dihal, oči," pojasnjujejo raziskovalci Univerze v Alberti." 

Kot so pojasnili, pri raziskavi niso spremljali števila ljudi in profile obiskovalcev. Sicer so bili rezultati, ki so jih opravili v masažnih bazenih (jacuzzijih), še veliko hujši.

Da podatki držijo, je pokazala tudi anonimna anketa, v kateri je 19 odstotkov vprašanih odgovorilo, da urinirajo v javnih bazenih. Med njimi so tudi profesionalni šporniki plavalci.  

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • jozicamurn 21:02 15.maj 2017.

    In se sprašujete zakaj imamo nekateri radi samo odprto morje. Bazeni so grozni.