Kamere ujele Fidela Castra na volišču

Foto: Reuters Fidel Castro Foto: Žurnal24 Fidel Castro Foto: Žurnal24 Fidel Castro Foto: Žurnal24 Fidel Castro
Fidel Castro se je včeraj po dolgem času pojavil v javnosti. Kamere so ga posnele, ko je v Havani na volišču oddal svoj glas.
Oglej si celoten članek

Na Kubi so včeraj potekale volitve parlamenta, 86-letnega kubanskega voditelja Fidela Castra pa so kamere ujele v Havani, kjer se je pokazal na volišču.

Nazadnje se je Castro, ki je oblast na otoku že pred časom predal mlajšemu bratu Raulu Castru, pojavil marca lani ob obisku papeža Benedikta XVI. na Kubi. Ko ga kakšnega pol leta nato ni bilo na spregled, so se razširile govorice, da je umrl. Utišali so jih tako, da so oktobra objavili nekaj njegovih fotografij.

"Prepričan sem, da je (kubanski) narod resnično revolucionaren narod, ki je sprejel velike žrtve," je pred novinarji v nedeljo ob oddaji glasovnice s šibkim glasom povedal Fidel Castro.

Volitve le farsa, dovoljena le komunistična stranka

Približno 8,6 milijona Kubancev je bilo v nedeljo poklicanih, da oddajo svoj glas za 612 članov ljudskega kongresa in 1269 delegatov 16 pokrajinskih skupščin. Na Kubi je sicer še vedno dovoljena le komunistična stranka, vse ostale so prepovedane. Mnogi, predvsem v kubanskih disidentskih krogih in v ZDA, so volitve tako označili kot farso.

Novi poslanci se bodo na ustanovnem zasedanju predvidoma zbrali čez približno dva tedna. Takrat bodo izbrali nov državni svet ter predsednika države in vlade. Predvidoma bo Raul Castro dobil še en petletni mandat na čelu karibske države.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.