Svet
87 ogledov

Kamere ujele Fidela Castra na volišču

Fidel Castro
1/4
Reuters
Fidel Castro se je včeraj po dolgem času pojavil v javnosti. Kamere so ga posnele, ko je v Havani na volišču oddal svoj glas.

Na Kubi so včeraj potekale volitve parlamenta, 86-letnega kubanskega voditelja Fidela Castra pa so kamere ujele v Havani, kjer se je pokazal na volišču.

Nazadnje se je Castro, ki je oblast na otoku že pred časom predal mlajšemu bratu Raulu Castru, pojavil marca lani ob obisku papeža Benedikta XVI. na Kubi. Ko ga kakšnega pol leta nato ni bilo na spregled, so se razširile govorice, da je umrl. Utišali so jih tako, da so oktobra objavili nekaj njegovih fotografij.

"Prepričan sem, da je (kubanski) narod resnično revolucionaren narod, ki je sprejel velike žrtve," je pred novinarji v nedeljo ob oddaji glasovnice s šibkim glasom povedal Fidel Castro.

Volitve le farsa, dovoljena le komunistična stranka

Približno 8,6 milijona Kubancev je bilo v nedeljo poklicanih, da oddajo svoj glas za 612 članov ljudskega kongresa in 1269 delegatov 16 pokrajinskih skupščin. Na Kubi je sicer še vedno dovoljena le komunistična stranka, vse ostale so prepovedane. Mnogi, predvsem v kubanskih disidentskih krogih in v ZDA, so volitve tako označili kot farso.

Novi poslanci se bodo na ustanovnem zasedanju predvidoma zbrali čez približno dva tedna. Takrat bodo izbrali nov državni svet ter predsednika države in vlade. Predvidoma bo Raul Castro dobil še en petletni mandat na čelu karibske države.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.