Kanarski otoki: zaradi požarov evakuacija ljudi

Foto: EPA Španijo so zajeli gozdni požari. Foto: EPA Španijo so zajeli gozdni požari. Foto: EPA Španijo so zajeli gozdni požari. Foto: EPA Španijo so zajeli gozdni požari. Foto: EPA Španijo so zajeli gozdni požari.
Zaradi požarov na Kanarskih otokih La Gomera in Tenerife so od petka evakuirali več kot 4700 ljudi, so v soboto sporočile lokalne oblasti. Medtem ko vročinski val, ki sledi najbolj suhi zimi v sedmih desetletjih, ne popušča, o požarih poročajo tudi na območju Galicije.
Oglej si celoten članek

Gasilci se borijo s plameni na omenjenih Kanarskih otokih, ki se soočajo z visokimi temperaturami, nizko vlažnostjo in vetrovi, je povedal regionalni gospodarski minister Javier Gonzalez Ortiz.

Na otoku La Gomera so najbolj uničujoči požari v desetletju uničili že 3000 hektarjev rastlinja. Pogorela je že tudi približno desetina narodnega parka Garajonay, v katerem se nahaja več ogroženih in rastlinskih vrst in ki sodi v Unescovo svetovno dediščino.

Preventivno so z zahoda in jugozahoda otoka evakuirali 2500 ljudi, z otoka Tenerife pa več kot 2200 ljudi, so sporočile lokalne oblasti. V soboto zvečer so se gasilci še vedno borili s požari, tudi ob pomoči gasilnih letal, a niso poročali o izboljšanju razmer na terenu.

Požari tudi na celini

Približno 1000 hektarjev površin je medtem že uničil požar v Galiciji na severu Španije. V petek so morali tam evakuirati dve vasi. O požarih poročajo tudi iz Katalonije in Andaluzije

Zaradi vala toplega zraka, ki je prišel s severa Afrike, so minuli teden v Španiji temperature presegale 40 stopinj Celzija.

Do 29. julija so po podatkih španskega kmetijskega ministrstva požari po državi letos uničili že 130.830 hektarjev rastlinja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.