Svet
35 ogledov

Kanarski otoki: zaradi požarov evakuacija ljudi

Španijo so zajeli gozdni požari.
1/5
EPA
Zaradi požarov na Kanarskih otokih La Gomera in Tenerife so od petka evakuirali več kot 4700 ljudi, so v soboto sporočile lokalne oblasti. Medtem ko vročinski val, ki sledi najbolj suhi zimi v sedmih desetletjih, ne popušča, o požarih poročajo tudi na območju Galicije.

Gasilci se borijo s plameni na omenjenih Kanarskih otokih, ki se soočajo z visokimi temperaturami, nizko vlažnostjo in vetrovi, je povedal regionalni gospodarski minister Javier Gonzalez Ortiz.

Na otoku La Gomera so najbolj uničujoči požari v desetletju uničili že 3000 hektarjev rastlinja. Pogorela je že tudi približno desetina narodnega parka Garajonay, v katerem se nahaja več ogroženih in rastlinskih vrst in ki sodi v Unescovo svetovno dediščino.

Preventivno so z zahoda in jugozahoda otoka evakuirali 2500 ljudi, z otoka Tenerife pa več kot 2200 ljudi, so sporočile lokalne oblasti. V soboto zvečer so se gasilci še vedno borili s požari, tudi ob pomoči gasilnih letal, a niso poročali o izboljšanju razmer na terenu.

Požari tudi na celini

Približno 1000 hektarjev površin je medtem že uničil požar v Galiciji na severu Španije. V petek so morali tam evakuirati dve vasi. O požarih poročajo tudi iz Katalonije in Andaluzije

Zaradi vala toplega zraka, ki je prišel s severa Afrike, so minuli teden v Španiji temperature presegale 40 stopinj Celzija.

Do 29. julija so po podatkih španskega kmetijskega ministrstva požari po državi letos uničili že 130.830 hektarjev rastlinja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.