Kanonizacija bo aprila

Foto: EPA
Foto: EPA
Razglasitev papežev Janeza Pavla II. in Janeza XXIII. za svetnika naj bi v Rim privabila več sto tisoč romarjev.
Oglej si celoten članek

Oba pokojna papeža bodo za svetnika razglasili na skupni slovesnosti 27. aprila prihodnje leto, je sporočil papež Frančišek. Kanonizacija naj bi v Rim privabila več sto tisoč romarjev.

Ohranjanje ravnovesja

Odločitev, da bodo oba pokojna papeža za svetnika razglasili na skupni slovesnosti, si številni razlagajo kot prizadevanje za ohranitev ravnovesja spričo dejstva, da gre za dve zelo različni osebnosti. Medtem ko naj bi Janez XXIII. spadal v progresivno vejo znotraj Cerkve, drugi Janeza Pavla II. opisujejo kot konservativca.

Dva "potrjena" čudeža

Pot do svetništva zahteva dva "potrjena" čudeža, pri čemer je prvi potreben za beatifikacijo. 

Papež Frančišek je razglasitev papeža Janeza Pavla II. za svetnika odobril julija, potem ko je uradno odobril njegov drugi čudež. Pri prvem čudežu gre za ozdravitev francoske nune Marie Simon-Pierre, ki je prebolela parkinsonovo bolezen, ko je molila za pokojnega Janeza Pavla II. Za njeno ozdravitev ni bilo medicinske razlage. Drugi čudež naj bi se zgodil, ko je bil Janez Pavel II. na Trgu svetega Petra razglašen za blaženega, pri čemer naj bi ozdravela ženska iz Kostarike. Za potrditev čudeža mora biti ozdravitev takojšnja, trajna in brez znanstvene razlage.

Papež Janez XXIII. ima sicer priznan le en čudež, a je papež vseeno potrdil njegovo kanonizacijo. Papež je bil znan po prijaznosti, številni pa ga primerjajo s trenutnim papežem Frančiškom.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.