Svet
4 ogledov

Kanonizacija bo aprila

Vatikan EPA
Razglasitev papežev Janeza Pavla II. in Janeza XXIII. za svetnika naj bi v Rim privabila več sto tisoč romarjev.

Oba pokojna papeža bodo za svetnika razglasili na skupni slovesnosti 27. aprila prihodnje leto, je sporočil papež Frančišek. Kanonizacija naj bi v Rim privabila več sto tisoč romarjev.

Ohranjanje ravnovesja

Odločitev, da bodo oba pokojna papeža za svetnika razglasili na skupni slovesnosti, si številni razlagajo kot prizadevanje za ohranitev ravnovesja spričo dejstva, da gre za dve zelo različni osebnosti. Medtem ko naj bi Janez XXIII. spadal v progresivno vejo znotraj Cerkve, drugi Janeza Pavla II. opisujejo kot konservativca.

Dva "potrjena" čudeža

Pot do svetništva zahteva dva "potrjena" čudeža, pri čemer je prvi potreben za beatifikacijo. 

Papež Frančišek je razglasitev papeža Janeza Pavla II. za svetnika odobril julija, potem ko je uradno odobril njegov drugi čudež. Pri prvem čudežu gre za ozdravitev francoske nune Marie Simon-Pierre, ki je prebolela parkinsonovo bolezen, ko je molila za pokojnega Janeza Pavla II. Za njeno ozdravitev ni bilo medicinske razlage. Drugi čudež naj bi se zgodil, ko je bil Janez Pavel II. na Trgu svetega Petra razglašen za blaženega, pri čemer naj bi ozdravela ženska iz Kostarike. Za potrditev čudeža mora biti ozdravitev takojšnja, trajna in brez znanstvene razlage.

Papež Janez XXIII. ima sicer priznan le en čudež, a je papež vseeno potrdil njegovo kanonizacijo. Papež je bil znan po prijaznosti, številni pa ga primerjajo s trenutnim papežem Frančiškom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.