Kaos v Braziliji, vdrli v kongres in predsedniško palačo

Foto: Profimedia Brasilia, napad na kongres Foto: Profimedia Brasilia, napad na kongres Foto: Profimedia Brasilia, napad na kongres Foto: Profimedia Brasilia, napad na kongres Foto: Profimedia Brasilia, napad na kongres Foto: Profimedia Brasilia, napad na kongres
Več sto privržencev nekdanjega brazilskega predsednika Jaira Bolsonara je danes vdrlo na območje kongresa v Brasilii, nekaterim se je uspelo povzpeti na streho stavbe, razbili pa so tudi stekla na pročelju in vdrli v stavbo, je poročala nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na televizijske posnetke. Policija je uporabila solzivec.
Oglej si celoten članek

"Obsojam ta protidemokratična dejanja, ki jih je treba nujno kaznovati z ostrino zakona," je na Twitterju zapisal predsednik senata Rodrigo Pacheco.

Nekdanjega desničarskega predsednika Jaira Bolsonara je konec lanskega oktobra v bitki za predsedniški položaj premagal Lula da Silva, ki je 1. januarja tudi uradno zaprisegel.

Že po volilnem porazu se je več Bolsonarovih privržencev zbralo v prestolnici Brasilia in sporočalo, da ne priznavajo izida volitev. V tednih po volitvah so organizirali več protestov, na katerih je prišlo tudi do spopadov s policijo, od vojske pa so zahtevali, da Luli prepreči vrnitev na oblast.

Ker je prisega novega predsednika potekala brez zapletov, se je zdelo, da so se privrženci Bolsonara sprijaznili z izidom volitev, zato je današnje nasilje še toliko večje presenečenje. Mnogi ga primerjajo z napadom na ameriški Kapitol po Trumpovem porazu na volitvah. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 10:14 9. Januar 2023.

    Janšistične mokre sanje, hehehe.

  • 07:13 9. Januar 2023.

    Janševi strankarski kolegi.....

  • 22:19 8. Januar 2023.

    Pobijejo naj sodrgo, pa bo mir.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.