Svet
1012 ogledov

Kaos v Braziliji, vdrli v kongres in predsedniško palačo

Brasilia, napad na kongres
1/6
Profimedia
Več sto privržencev nekdanjega brazilskega predsednika Jaira Bolsonara je danes vdrlo na območje kongresa v Brasilii, nekaterim se je uspelo povzpeti na streho stavbe, razbili pa so tudi stekla na pročelju in vdrli v stavbo, je poročala nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na televizijske posnetke. Policija je uporabila solzivec.

"Obsojam ta protidemokratična dejanja, ki jih je treba nujno kaznovati z ostrino zakona," je na Twitterju zapisal predsednik senata Rodrigo Pacheco.

Nekdanjega desničarskega predsednika Jaira Bolsonara je konec lanskega oktobra v bitki za predsedniški položaj premagal Lula da Silva, ki je 1. januarja tudi uradno zaprisegel.

Že po volilnem porazu se je več Bolsonarovih privržencev zbralo v prestolnici Brasilia in sporočalo, da ne priznavajo izida volitev. V tednih po volitvah so organizirali več protestov, na katerih je prišlo tudi do spopadov s policijo, od vojske pa so zahtevali, da Luli prepreči vrnitev na oblast.

Ker je prisega novega predsednika potekala brez zapletov, se je zdelo, da so se privrženci Bolsonara sprijaznili z izidom volitev, zato je današnje nasilje še toliko večje presenečenje. Mnogi ga primerjajo z napadom na ameriški Kapitol po Trumpovem porazu na volitvah. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Antikrist3
    Antikrist3 10:14 09.januar 2023.

    Janšistične mokre sanje, hehehe.

  • sam1 07:13 09.januar 2023.

    Janševi strankarski kolegi.....

  • robi2107 22:19 08.januar 2023.

    Pobijejo naj sodrgo, pa bo mir.