Kardinal Newman postal blažen

Foto: Žurnal24 papež maša Foto: Žurnal24 papež maša Foto: Žurnal24 papež maša Foto: Žurnal24 papež maša Foto: Žurnal24 papež maša Foto: Žurnal24 papež maša Foto: Žurnal24 papež maša Foto: Žurnal24 papež maša Foto: Žurnal24 papež maša
Zadnji dan obiska v Veliki Britaniji je papež kardinala Johna Henryja Newmana proglasil za blaženega.
Oglej si celoten članek

Papež Benedikt XVI. danes zaključuje štiridnevni obisk v Veliki Britaniji. Na maši v Birminghamu je za blaženega razglasil slovitega kardinala in misleca Johna Henryja Newmana, najbolj znanega spreobrnjenca iz anglikanske v katoliško vero. Maše na prostem se je udeležilo več kot 50 tisoč vernikov.

Pot za Newmanovo beatifikacijo, ki je pomemben korak na poti do svetništva, se je odprla lani, ko je Benedikt XVI. uradno potrdil, da je bila nenadna ozdravitev nekega ameriškega diakona leta 2001 čudež, ki se je zgodil na priprošnjo Newmana.

Newman je ena najbolj uglednih cerkvenih osebnosti 19. stoletja, vendar so mnenja o tem, ali je bil tradicionalist ali pa si je prizadeval za modernizacijo Katoliške cerkve, še vedno deljena. Tako kot tudi to, ali je bil homoseksualec ali ne. Kar 30 let je namreč živel s tesnim prijateljem, duhovnikom Ambroseom St. Johnom, s katerim si tudi delita grob.

Po maši se je papež srečal še s škofi iz Anglije, Walesa in Škotske, zvečer pa bo odpotoval nazaj v Rim.

Obisk v Veliki Britaniji je papež označil za duhoven uspeh. Njegov tiskovni predstavnik Federico Lombardi je sporočil, da je papež vesel, da je njegovo sporočilo o pozitivnem prispevku katolicizma v družbi naletelo na plodna tla.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.