Svet
20 ogledov

Kardinal Newman postal blažen

papež maša
1/9
Žurnal24 main
Zadnji dan obiska v Veliki Britaniji je papež kardinala Johna Henryja Newmana proglasil za blaženega.

Papež Benedikt XVI. danes zaključuje štiridnevni obisk v Veliki Britaniji. Na maši v Birminghamu je za blaženega razglasil slovitega kardinala in misleca Johna Henryja Newmana, najbolj znanega spreobrnjenca iz anglikanske v katoliško vero. Maše na prostem se je udeležilo več kot 50 tisoč vernikov.

Pot za Newmanovo beatifikacijo, ki je pomemben korak na poti do svetništva, se je odprla lani, ko je Benedikt XVI. uradno potrdil, da je bila nenadna ozdravitev nekega ameriškega diakona leta 2001 čudež, ki se je zgodil na priprošnjo Newmana.

Newman je ena najbolj uglednih cerkvenih osebnosti 19. stoletja, vendar so mnenja o tem, ali je bil tradicionalist ali pa si je prizadeval za modernizacijo Katoliške cerkve, še vedno deljena. Tako kot tudi to, ali je bil homoseksualec ali ne. Kar 30 let je namreč živel s tesnim prijateljem, duhovnikom Ambroseom St. Johnom, s katerim si tudi delita grob.

Po maši se je papež srečal še s škofi iz Anglije, Walesa in Škotske, zvečer pa bo odpotoval nazaj v Rim.

Obisk v Veliki Britaniji je papež označil za duhoven uspeh. Njegov tiskovni predstavnik Federico Lombardi je sporočil, da je papež vesel, da je njegovo sporočilo o pozitivnem prispevku katolicizma v družbi naletelo na plodna tla.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.