Karzaj dokončno postal predsednik

Foto: Žurnal24 Karzajevo zmago so že pozdravile ZDA. FOTO: Reuters
Afganistanska volilna komisija je preklicala drugi krog predsedniških volitev, potem ko je iz tekme izstopil opozicijski kandidat.
Oglej si celoten članek

Kljub odstopu Abdulaha Abdulaha bi se drugi krog volitev lahko še vedno nadaljeval, a se je komisija zaradi varnosti in stroškov odločila drugače in Karzaja razglasila za predsednika države, poroča CNN. Poznavalci sedaj kot njegov glavni izziv vidijo, ali mu bo uspelo sestaviti vlado, ki bo legitimna v očeh afganistanskega naroda in mednarodne skupnosti.

Afganistanci so prvič šli na volišča konec avgusta, predsedniški mandat pa je dobil Karzaj. Vendar so revizorji ob pomoči Združenih narodov že po dveh mesecih izločili skoraj tretjino glasov kot neveljavne. Ker je Karzaju s tem zmanjkalo glasov, je pristal na ponovitev.

Abdulah je tudi pozval k odstopu članov komisije, češ, da ne morejo biti nepristranski, ker jih je najel Karzaj. Vendar njegova zahteva ni bila uslišana, zato se je odločil za odstop. "Želim, da to postane primer za prihodnje volitve, tako da nihče ne bo več poskušal prek poneverbe zlorabiti pravice Afganistancev," je dejal Abdulah.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.