Svet
7 ogledov

Karzaj dokončno postal predsednik

Karzajevo zmago so že pozdravile ZDA. FOTO: Reuters Žurnal24 main
Afganistanska volilna komisija je preklicala drugi krog predsedniških volitev, potem ko je iz tekme izstopil opozicijski kandidat.

Kljub odstopu Abdulaha Abdulaha bi se drugi krog volitev lahko še vedno nadaljeval, a se je komisija zaradi varnosti in stroškov odločila drugače in Karzaja razglasila za predsednika države, poroča CNN. Poznavalci sedaj kot njegov glavni izziv vidijo, ali mu bo uspelo sestaviti vlado, ki bo legitimna v očeh afganistanskega naroda in mednarodne skupnosti.

Afganistanci so prvič šli na volišča konec avgusta, predsedniški mandat pa je dobil Karzaj. Vendar so revizorji ob pomoči Združenih narodov že po dveh mesecih izločili skoraj tretjino glasov kot neveljavne. Ker je Karzaju s tem zmanjkalo glasov, je pristal na ponovitev.

Abdulah je tudi pozval k odstopu članov komisije, češ, da ne morejo biti nepristranski, ker jih je najel Karzaj. Vendar njegova zahteva ni bila uslišana, zato se je odločil za odstop. "Želim, da to postane primer za prihodnje volitve, tako da nihče ne bo več poskušal prek poneverbe zlorabiti pravice Afganistancev," je dejal Abdulah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.