Kaznovali zdravniško napako

Foto: Žurnal24 Na Hrvaškem so zdravnika, ki je izbral napačno vrsto poroda in posredno zakrivil
Medtem ko pri nas zdravniška napaka skoraj nikoli ne dočaka sodnega epiloga, pa so na Hrvaškem zdravnika, ki je izbral napačno vrsto poroda in zakrivil smrt novorojenčka, obsodili na leto dni zapora.
Oglej si celoten članek

Zdravnik Mihajlo Strelec je bil na občinskem kazenskem sodišču obsojen na leto dni zapora. Omenjeni zdravnik je namreč v juliju leta 2004 nosečnici na kliniki za ženske bolezni in porode v Zagrebu izbral neprimeren način poroda, zaradi česar je posredno kriv za smrt njenega novorojenčka.

Za omenjeno kaznivo dejanje je po hrvaškem kazenskem zakoniku predvidena zaporna kazen od treh do desetih let, vendar pa je sodnica zaradi niza olajševalnih okoliščin pristala na izredno zmanjšanje kazni.

Po poročanju hrvaških medijev naj bi šlo za nosečnico z zgodovino porodnih težav, katera ni kontrolirala nosečnosti, dojenček je bil prevelik in narobe obrnjen. Ženska je v preteklosti že rodila mrtvega otroka, medtem ko so njen drugi porod opravili s carskim rezom.

Stroka: Kriv je!
Kljub zgodovini porodnih težav Strelec ni opravil biometričnih meritev, naročil je le klinično preiskavo, nakar se je odločil, da opravi porod na običajen način. "Nedvomno je vedel, da je pacientka imela težavno zgodovino porodov in glede na dolgoletno znanje ter izkušnje bi moral zdravnik porod dokončati s carskim rezom," je svojo odločitev obrazložila sodnica. Zdravniška stroka podpira razsodbo, saj naj bi moral zdravnik zaradi preteklih porodnih težav v vsakem primeru opraviti biometrične meritve, ki bi razkrile velikost dojenčka. Stroka dodaja, da bi se moral zdravnik v tem primeru nujno odločiti za carski rez.

Dr. Strelec se je branil z argumenti, da ni obstajal niti eden podatek o tem, da gre za prevelikega dojenčka, ter da je posledično izbral najboljši način poroda.

Zanimivo je tudi dejstvo, da je zdravnikov nadrejeni na sodišču pričal, da je Strelcu izključno naročil, naj porod opravi s carskim rezom. "Preprosto me ni poslušal," je dodal. Sodnica se ni ozirala na njegove trditve in dodala, da bi moral tudi on odgovarjati za smrt dojenčka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.