Svet
4 ogledov

Kaznovali zdravniško napako

Na Hrvaškem so zdravnika, ki je izbral napačno vrsto poroda in posredno zakrivil Žurnal24 main
Medtem ko pri nas zdravniška napaka skoraj nikoli ne dočaka sodnega epiloga, pa so na Hrvaškem zdravnika, ki je izbral napačno vrsto poroda in zakrivil smrt novorojenčka, obsodili na leto dni zapora.

Zdravnik Mihajlo Strelec je bil na občinskem kazenskem sodišču obsojen na leto dni zapora. Omenjeni zdravnik je namreč v juliju leta 2004 nosečnici na kliniki za ženske bolezni in porode v Zagrebu izbral neprimeren način poroda, zaradi česar je posredno kriv za smrt njenega novorojenčka.

Za omenjeno kaznivo dejanje je po hrvaškem kazenskem zakoniku predvidena zaporna kazen od treh do desetih let, vendar pa je sodnica zaradi niza olajševalnih okoliščin pristala na izredno zmanjšanje kazni.

Po poročanju hrvaških medijev naj bi šlo za nosečnico z zgodovino porodnih težav, katera ni kontrolirala nosečnosti, dojenček je bil prevelik in narobe obrnjen. Ženska je v preteklosti že rodila mrtvega otroka, medtem ko so njen drugi porod opravili s carskim rezom.

Stroka: Kriv je!
Kljub zgodovini porodnih težav Strelec ni opravil biometričnih meritev, naročil je le klinično preiskavo, nakar se je odločil, da opravi porod na običajen način. "Nedvomno je vedel, da je pacientka imela težavno zgodovino porodov in glede na dolgoletno znanje ter izkušnje bi moral zdravnik porod dokončati s carskim rezom," je svojo odločitev obrazložila sodnica. Zdravniška stroka podpira razsodbo, saj naj bi moral zdravnik zaradi preteklih porodnih težav v vsakem primeru opraviti biometrične meritve, ki bi razkrile velikost dojenčka. Stroka dodaja, da bi se moral zdravnik v tem primeru nujno odločiti za carski rez.

Dr. Strelec se je branil z argumenti, da ni obstajal niti eden podatek o tem, da gre za prevelikega dojenčka, ter da je posledično izbral najboljši način poroda.

Zanimivo je tudi dejstvo, da je zdravnikov nadrejeni na sodišču pričal, da je Strelcu izključno naročil, naj porod opravi s carskim rezom. "Preprosto me ni poslušal," je dodal. Sodnica se ni ozirala na njegove trditve in dodala, da bi moral tudi on odgovarjati za smrt dojenčka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.