Kdo je Julian?

Foto: Žurnal24 Julian Assange (Foto: Reuters)
Kdo je 39-letni Julian Assange, prijeti obraz spletne strani WikiLeaks.
Oglej si celoten članek

Otrok iz razbite družine
Assange se je rodil 3. julija 1971 v mestu Townsville, ki spada v avstralsko zvezno državo Queensland. Po razpoložljivih podatkih so se njegovi starši ločili, nato pa se je mati poročila z nekim glasbenikom. Pozneje se je ločila tudi od tega. S tem zakonom je Assange dobil polbrata – ta je po ločitvi sicer pripadel materi, a družina se je naslednjih pet let kljub temu skrivala pred očetom. Julian naj bi zato zamenjal več deset šol in pozneje univerz.

Prvič prijet leta 1991
S hekanjem se je Assange začel ukvarjati leta 1987, ko je bil star 16 let. Deloval je pod vzdevkom Mendax. Leta 1989 sta s takratnim dekletom dobila otroka. Razšla sta se leta 1991, ko je bil Assange zaradi vdorov v računalniške sisteme aretiran. Plačati je moral globo nekaj tisoč avstralskih dolarjev. O skrbništvu nad otrokom sta se z nekdanjim dekletom dogovorila šele leta 1999. V 90. letih prejšnjega stoletja se je posvečal programiranju.

WikiLeaks
Assange naj bi obiskoval kar šest univerz; med letoma 2003 in 2006 naj bi študiral fiziko in matematiko na Univerzi v Melbournu. Leta 2006 je bil med ustanovitelji WikiLeaksa in je danes eden izmed devetih vodilnih članov te organizacije. Ker v imenu WikiLeaksa komunicira z mediji, je postal sinonim organizacije. Pred zadnjim razkritjem depeš so na tej spletni strani letos že razkrili različne sporne dokumente o Iraku in Afganistanu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.