Svet
12 ogledov

Kdo je Julian?

Julian Assange (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Kdo je 39-letni Julian Assange, prijeti obraz spletne strani WikiLeaks.

Otrok iz razbite družine
Assange se je rodil 3. julija 1971 v mestu Townsville, ki spada v avstralsko zvezno državo Queensland. Po razpoložljivih podatkih so se njegovi starši ločili, nato pa se je mati poročila z nekim glasbenikom. Pozneje se je ločila tudi od tega. S tem zakonom je Assange dobil polbrata – ta je po ločitvi sicer pripadel materi, a družina se je naslednjih pet let kljub temu skrivala pred očetom. Julian naj bi zato zamenjal več deset šol in pozneje univerz.

Prvič prijet leta 1991
S hekanjem se je Assange začel ukvarjati leta 1987, ko je bil star 16 let. Deloval je pod vzdevkom Mendax. Leta 1989 sta s takratnim dekletom dobila otroka. Razšla sta se leta 1991, ko je bil Assange zaradi vdorov v računalniške sisteme aretiran. Plačati je moral globo nekaj tisoč avstralskih dolarjev. O skrbništvu nad otrokom sta se z nekdanjim dekletom dogovorila šele leta 1999. V 90. letih prejšnjega stoletja se je posvečal programiranju.

WikiLeaks
Assange naj bi obiskoval kar šest univerz; med letoma 2003 in 2006 naj bi študiral fiziko in matematiko na Univerzi v Melbournu. Leta 2006 je bil med ustanovitelji WikiLeaksa in je danes eden izmed devetih vodilnih članov te organizacije. Ker v imenu WikiLeaksa komunicira z mediji, je postal sinonim organizacije. Pred zadnjim razkritjem depeš so na tej spletni strani letos že razkrili različne sporne dokumente o Iraku in Afganistanu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.