Kdor gre v Sirijo, mu grozi deset let zapora

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Mladi bošnjaški islamisti bi se v Siriji lahko med seboj borili kot nasprotniki.
Oglej si celoten članek

Voditelji bosanskih vahabitov imajo v Siriji vsak svojega zaveznika, mladi Bosanci, ki jih pozivajo na sveto vojno, bi se tako v Siriji lahko streljali med seboj. 

Bilal Bosnić, eden od vodij skrajnega islamističnega gibanja vahabitov v Bosanski Krajini v BiH, ki velja za velikega podpornika Sunitske milice Isil, Islamske države Iraka in Levanta, je namreč na posebnem predavanju nagovoril in pozval mlade muslimane v BiH naj se pridružijo Isilu in se vključijo v sveto vojno džihad.

Ne rinite tja!

Takšnim pozivom pa nasprotuje Nusret Imamović, vodja druge skupine vahabitskega gibanja, ki pa se v Gornji Maoči na severozahodu BiH urijo za odhod na bojišče v Siriji, kjer se je do sedaj že več kot 50 mladih iz BiH vojskovalo na strani paravojaške skupine Džabat el-Nusra in se ne želi nikakor povezovati z milico Isil. Imamović je mlade Bošnjake pozval naj se "držijo stran", poroča bosanski spletni portal Dnevni Avaz. Imamović se trenutno tudi sam bojuje na strani Džabat el-Nusra, ki je povezana z Al Kaido, nobena od njiju pa ne podpira dejanj Isila.

Bosnić sicer trdi, da so mu "te pozive položili v usta" in da česa takšnega v resnici sploh ni izrekel.

Za boj v tujini deset let zapora

Parlament BiH je sicer pred dobrim mesecem sprejel zakon, ki državljanom BiH prepoveduje kakorkoli sodelovati na bojiščih v tujini. Novi zakon namreč sodelovanje na bojiščih opredeljuje kot kaznivo dejanje zaradi katerega posameznika lahko doleti tudi do 10 let zapora.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:45 23. September 2014.

    Sedaj , ko smo z njimi v vojni , je vse takšne naše državljane , plačance za denar al pa …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.