Svet
19 ogledov

Kdor gre v Sirijo, mu grozi deset let zapora

Nagrajene fotografije Reutersa Reuters
Mladi bošnjaški islamisti bi se v Siriji lahko med seboj borili kot nasprotniki.

Voditelji bosanskih vahabitov imajo v Siriji vsak svojega zaveznika, mladi Bosanci, ki jih pozivajo na sveto vojno, bi se tako v Siriji lahko streljali med seboj. 

Bilal Bosnić, eden od vodij skrajnega islamističnega gibanja vahabitov v Bosanski Krajini v BiH, ki velja za velikega podpornika Sunitske milice Isil, Islamske države Iraka in Levanta, je namreč na posebnem predavanju nagovoril in pozval mlade muslimane v BiH naj se pridružijo Isilu in se vključijo v sveto vojno džihad.

Ne rinite tja!

Takšnim pozivom pa nasprotuje Nusret Imamović, vodja druge skupine vahabitskega gibanja, ki pa se v Gornji Maoči na severozahodu BiH urijo za odhod na bojišče v Siriji, kjer se je do sedaj že več kot 50 mladih iz BiH vojskovalo na strani paravojaške skupine Džabat el-Nusra in se ne želi nikakor povezovati z milico Isil. Imamović je mlade Bošnjake pozval naj se "držijo stran", poroča bosanski spletni portal Dnevni Avaz. Imamović se trenutno tudi sam bojuje na strani Džabat el-Nusra, ki je povezana z Al Kaido, nobena od njiju pa ne podpira dejanj Isila.

Bosnić sicer trdi, da so mu "te pozive položili v usta" in da česa takšnega v resnici sploh ni izrekel.

Za boj v tujini deset let zapora

Parlament BiH je sicer pred dobrim mesecem sprejel zakon, ki državljanom BiH prepoveduje kakorkoli sodelovati na bojiščih v tujini. Novi zakon namreč sodelovanje na bojiščih opredeljuje kot kaznivo dejanje zaradi katerega posameznika lahko doleti tudi do 10 let zapora.

 

Komentarjev 1
  • Žurnalček 11:45 23.september 2014.

    Sedaj , ko smo z njimi v vojni , je vse takšne naše državljane , plačance za denar al pa po veri , ko se jih ujame, brez sojenja na licu mesta takoj ustreliti !Takšni ne spadajo pod Ženevsko konvencijo !