Ker se je pridružila teroristom, ostala brez državljanstva

Foto: Profimedia
19-letna Shamima Begum je v begunskem taborišču v Siriji pred dnevi rodila dečka. Kot britanska državljanka se želi vrniti v domovino, a ji tega, kot kaže, ne bodo dovolili.
Oglej si celoten članek

Shamima Begum je kot 15-letno dekle odšla v Sirijo in se pridružila Islamski državi. Po padcu Islamske države se je znašla v enem od begunskih taborov v Siriji, kjer je pred nekaj dnevi rodila sina. Še pred njegovim rojstvom je izrazila željo po vrnitvi v domovino. 

Njena prošnja je sprožila val ogorčenja med Britanci, ki so mnenja, da 19-letnica predstavlja varnostno tveganje. Ogorčeni so bili tudi zaradi njenih izjav za nekatere britanske medije, ko je teroristični napad v Manchestru primerjala z napadi v Siriji. "Ni prav, da nedolžni ljudje umirajo. Eno je ubiti vojaka, ki se bori proti tebi, saj gre za samoobrambo, ampak pobijati ženske in otroke ... Kot na primer ženske in otroci v Baghuzu, ki umirajo v bombnih napadih," je dejala. 

Britanske oblasti so tako sporočile, da bodo Britanki odvzeli državljanstvo in ji tako onemogočili vrnitev v domovino. To možnost naj bi imeli zato, ker naj bi mladenka imela tudi bangladeško državljanstvo. 

Njena družina - mama je iz Bangladeša - to zanika. Trdijo, da Shamima ni bila nikoli v Bangladešu in nima njihovega potnega lista. Napovedali so, da se bodo na odločitev pritožili. 

Po britanski zakonodaji lahko državljanstvo odvzamejo samo osebi, ki ima tudi državljanstvo druge države.  

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 11:04 20. Februar 2019.

    Mene pa zanima, ali je sploh bila noseča in če je res ta otrok njen, če ji ga niso dali, …

  • ode
    10:33 20. Februar 2019.

    Bi tako ravnala tudi Slovenija, če bi šlo za našo državljanko? Seveda ne. Mi bi celo organizirali reševalno akcijo, teroristka …

  • 10:30 20. Februar 2019.

    Jaz je nebi niti čez mojo nazaj spastic

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.