Svet
1811 ogledov

Ker se je pridružila teroristom, ostala brez državljanstva

Shamima Begum
19-letna Shamima Begum je v begunskem taborišču v Siriji pred dnevi rodila dečka. Kot britanska državljanka se želi vrniti v domovino, a ji tega, kot kaže, ne bodo dovolili.

Shamima Begum je kot 15-letno dekle odšla v Sirijo in se pridružila Islamski državi. Po padcu Islamske države se je znašla v enem od begunskih taborov v Siriji, kjer je pred nekaj dnevi rodila sina. Še pred njegovim rojstvom je izrazila željo po vrnitvi v domovino. 

Njena prošnja je sprožila val ogorčenja med Britanci, ki so mnenja, da 19-letnica predstavlja varnostno tveganje. Ogorčeni so bili tudi zaradi njenih izjav za nekatere britanske medije, ko je teroristični napad v Manchestru primerjala z napadi v Siriji. "Ni prav, da nedolžni ljudje umirajo. Eno je ubiti vojaka, ki se bori proti tebi, saj gre za samoobrambo, ampak pobijati ženske in otroke ... Kot na primer ženske in otroci v Baghuzu, ki umirajo v bombnih napadih," je dejala. 

Britanske oblasti so tako sporočile, da bodo Britanki odvzeli državljanstvo in ji tako onemogočili vrnitev v domovino. To možnost naj bi imeli zato, ker naj bi mladenka imela tudi bangladeško državljanstvo. 

Njena družina - mama je iz Bangladeša - to zanika. Trdijo, da Shamima ni bila nikoli v Bangladešu in nima njihovega potnega lista. Napovedali so, da se bodo na odločitev pritožili. 

Po britanski zakonodaji lahko državljanstvo odvzamejo samo osebi, ki ima tudi državljanstvo druge države.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • leonardo 11:04 20.februar 2019.

    Mene pa zanima, ali je sploh bila noseča in če je res ta otrok njen, če ji ga niso dali, da bi jo s pretvezo spravili v Anglijo.Človek, ki mu ni rezanje glav nič posebnega je zmožen vsega, ne samo ...prikaži več spraviti čez tujega otroka. Vse za ISIS, ne pa za Alaha. Kaj pa je njej odrezati glave nevernikom v Angliji?

  • ode 10:33 20.februar 2019.

    Bi tako ravnala tudi Slovenija, če bi šlo za našo državljanko? Seveda ne. Mi bi celo organizirali reševalno akcijo, teroristka in njeni otroci, ki bi jih pripeljala s seboj pa bi bili deležni posebne državne zaščite in podpore, kot tisti ahmed.

  • psasa 10:30 20.februar 2019.

    Jaz je nebi niti čez mojo nazaj spastic