Kitajcem omejili kajenje

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
Na Kitajskem prepovedali kajenje v barih, restavracijah in drugih zaprtih javnih prostorih. S tem želijo zmanjšati škodo, ki jo povzroča kajenje.
Oglej si celoten članek

S prepovedjo kajenja v barih, restavracijah in drugih zaprtih prostorih želijo kitajske oblasti zmanjšati škodo, ki jo povzroča kajenje, saj na Kitajskem umre petina vseh ljudi, ki v svetu umrejo za posledicami kajenja.

Peking je prepoved sicer želel uvesti že prej, pred 9. januarjem, a je zaradi  pomankljive zakonodaje, birokratskih ovir in razširjenosti kajenja prišlo do časovnega zamika.

V prostorih obvezne table z napisi
Na Kitajskem, kjer je več kot 300 milijonov kadilcev, bodo od podjetij zahtevali postavitev tabel, ki prepovedujejo kajenje, prepoved avtomatov za prodajo cigaret in zagotovitev določenih območij, kjer kajenje na prostem ne bo vplivalo na pešče.

Foto: Žurnal24

V državi z 1,3 milijarde prebivalci ter največji proizvajalki in porabnmici tobaka sicer redki pričakujejo, da bo prepoved vplivala na zmanjšanje razširjenosti kajenja.

Foto: Žurnal24




Za posledicami kajenja bi po nedavni raziskavi v manj kot 20 letih lahko na leto umrlo več kot 3,5 milijona Kitajcev, medtem ko jih je leta 2005 umrlo 1,2 milijona.

Kajenje je med drugim prepovedano tudi na avtobusih, na delovnih mestih pa bo še vedno dovoljeno prižgati cigareto. Doslej je prepoved kajenja veljala le v bolnišnicah.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.