Svet
15 ogledov

Kitajcem omejili kajenje

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Na Kitajskem prepovedali kajenje v barih, restavracijah in drugih zaprtih javnih prostorih. S tem želijo zmanjšati škodo, ki jo povzroča kajenje.

S prepovedjo kajenja v barih, restavracijah in drugih zaprtih prostorih želijo kitajske oblasti zmanjšati škodo, ki jo povzroča kajenje, saj na Kitajskem umre petina vseh ljudi, ki v svetu umrejo za posledicami kajenja.

Peking je prepoved sicer želel uvesti že prej, pred 9. januarjem, a je zaradi  pomankljive zakonodaje, birokratskih ovir in razširjenosti kajenja prišlo do časovnega zamika.

V prostorih obvezne table z napisi
Na Kitajskem, kjer je več kot 300 milijonov kadilcev, bodo od podjetij zahtevali postavitev tabel, ki prepovedujejo kajenje, prepoved avtomatov za prodajo cigaret in zagotovitev določenih območij, kjer kajenje na prostem ne bo vplivalo na pešče.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V državi z 1,3 milijarde prebivalci ter največji proizvajalki in porabnmici tobaka sicer redki pričakujejo, da bo prepoved vplivala na zmanjšanje razširjenosti kajenja.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main




Za posledicami kajenja bi po nedavni raziskavi v manj kot 20 letih lahko na leto umrlo več kot 3,5 milijona Kitajcev, medtem ko jih je leta 2005 umrlo 1,2 milijona.

Kajenje je med drugim prepovedano tudi na avtobusih, na delovnih mestih pa bo še vedno dovoljeno prižgati cigareto. Doslej je prepoved kajenja veljala le v bolnišnicah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.