Kitajska Iranu obrača hrbet

Foto: Žurnal24 (Foto: iStockphoto)
Največje kitajsko energetsko podjetje je upočasnilo dejavnost pri projektih v Iranu, medtem ko vse bolj dejavno sodeluje z ameriškimi energetskimi podjetji.
Oglej si celoten članek

Gre za nov udarec Iranu po uvedbi mednarodnih sankcij, ki se nanašajo na investicije v naftni sektor.

Iran kot drugi največji proizvajalec nafte v naftnem kartelu OPEC namreč potrebuje milijardo dolarjev sredstev za nadaljno črpanje nafte in njeno proizvodnjo. Zato se je država obrnila na Kitajsko, ki bi ji pomagala zapolniti finančno luknjo, ki je nastala po tem, ko so se razvoju iraške nafte zaradi mednarodnih sankcij odpovedale naftne družbe iz zahodnih držav.

Neuradno naj bi kitajska vlada tamkajšnjim energetskim podjetjem, predvsem CNPC in CNOOC, naročila, da upočasnijo dejavnosti za vlaganja na iraški trg.

V zameno za to pa naj bi jim Američani ponudili večji dostop na tamkajšnji energetski trg, je ekskluzivno za Reuters dejal eden izmed virov v enem od kitajskih podjetij.

"Politični pritisk je prišel neposredno s strani vlade ... in logično je, da se je treba osredotočiti na dogovor z ZDA," je dejal predstavnik industrije, ki se spozna na kitajske energetske naložbe v tujini.

Tretje največje energetsko podjetje CNOOC je na začetku meseca oznanilo 1,1 milijarde dolarjev vredno sodelovanje z neodvisnim ameriškim podjetjem Chesapeake Energy. Dogovor mora sicer podpreti še ameriška vlada.

Največje kitajski energetsko podjetje CNPC pa se je septembra odločilo, da bo v Avstraliji skupaj z ameriškim podjetjem Chevron Corporation iskalo nafto.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.