Svet
7 ogledov

Kitajska Iranu obrača hrbet

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Največje kitajsko energetsko podjetje je upočasnilo dejavnost pri projektih v Iranu, medtem ko vse bolj dejavno sodeluje z ameriškimi energetskimi podjetji.

Gre za nov udarec Iranu po uvedbi mednarodnih sankcij, ki se nanašajo na investicije v naftni sektor.

Iran kot drugi največji proizvajalec nafte v naftnem kartelu OPEC namreč potrebuje milijardo dolarjev sredstev za nadaljno črpanje nafte in njeno proizvodnjo. Zato se je država obrnila na Kitajsko, ki bi ji pomagala zapolniti finančno luknjo, ki je nastala po tem, ko so se razvoju iraške nafte zaradi mednarodnih sankcij odpovedale naftne družbe iz zahodnih držav.

Neuradno naj bi kitajska vlada tamkajšnjim energetskim podjetjem, predvsem CNPC in CNOOC, naročila, da upočasnijo dejavnosti za vlaganja na iraški trg.

V zameno za to pa naj bi jim Američani ponudili večji dostop na tamkajšnji energetski trg, je ekskluzivno za Reuters dejal eden izmed virov v enem od kitajskih podjetij.

"Politični pritisk je prišel neposredno s strani vlade ... in logično je, da se je treba osredotočiti na dogovor z ZDA," je dejal predstavnik industrije, ki se spozna na kitajske energetske naložbe v tujini.

Tretje največje energetsko podjetje CNOOC je na začetku meseca oznanilo 1,1 milijarde dolarjev vredno sodelovanje z neodvisnim ameriškim podjetjem Chesapeake Energy. Dogovor mora sicer podpreti še ameriška vlada.

Največje kitajski energetsko podjetje CNPC pa se je septembra odločilo, da bo v Avstraliji skupaj z ameriškim podjetjem Chevron Corporation iskalo nafto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.