Hiperzvočna raketa? Kitajci pojasnili, kaj so izstrelili

Foto: Epa
Foto: Epa
Kitajska je zanikala navedbe, da naj bi nedavno izstrelila hiperzvočno raketo. Uradni Peking je sporočil, da so testirali vesoljsko plovilo za preizkus tehnologij za večkratno uporabo.
Oglej si celoten članek

Kitajska naj bi preizkusila novo vesoljsko plovilo s hiperzvočno raketo, na katero je mogoče namestiti jedrsko konico, je v soboto poročal britanski časnik Financial Times (FT). V vesolje naj bi ga avgusta poslali z nosilno raketo Dolgi pohod. O izstrelitvah te nosilne rakete sicer kitajske oblasti običajno obvestijo javnost, medtem ko naj bi tokratni preizkus zamolčale.

FT, ki se sklicuje na različne vire blizu preizkusa, je zapisal, da je raketa v nizki orbiti krožila okoli Zemlje in se nato spustila proti tarči, ki pa jo je zgrešila za več kot 30 kilometrov, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"Pojma nimamo, kako jim je to uspelo," pravijo ameriški obveščevalci. 

Slovenija Konec veselja: Slaba novica za vse, ki nakupujete prek spleta

Kitajski napredek na področju hiperzvočnega orožja je po navedbah FT "presenetil ameriške obveščevalce".

Tiskovni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva John Kirby poročanja časnika ni želel podrobneje komentirati. "Jasno smo izrazili naše skrbi glede vojaških zmogljivosti, ki jih razvija Kitajska, zmogljivosti, ki zgolj krepijo napetosti v regiji in širše," je povedal.

Poleg Kitajske hiperzvočno orožje razvijajo še ZDA, Rusija in še najmanj pet drugih držav. Ruska vojska je v začetku oktobra sporočila, da je z jedrske podmornice prvič uspešno izstrelila novo hipezvočno vodeno raketo, ki je zadela poskusno tarčo v Barentsovem morju. "Poskusna izstrelitev rakete cirkon z jedrske podmornice je bila ocenjena kot uspešna," je takrat zapisalo rusko obrambno ministrstvo.

Kitajska navedbe zanikala

Kitajska je po poročanju AFP danes sporočila, da gre za netočno novico. Šlo naj bi za preizkus tehnologije za večkratno uporabo, s katero bi lahko znižali stroške izstrelitve vesoljskih plovil. 

"Po mojem razumevanju gre za rutinski test vesoljskega plovila, katerega namen je bil preizkus vesoljske tehnologije za večkratno rabo," je novinarjem danes dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian. Dodal je, da bi lahko omenjena tehnologija pomenila "prikladen in poceni način za rabo vesolja v miroljubne namene".

Na vprašanje, ali so bile navedbe FT o hiperzvočni raketi netočne, je Zhao odgovoril z: "Da". Povedal je še, da so test izvedli julija letos, na spletni strani poroča britanski BBC.

Covid-19 Kitajci trdijo, da so prvi na svetu, pravih dokazov pa ni

Letijo petkrat hitreje od zvoka

Hiperzvočne rakete, ki lahko tako kot tradicionalne balistične rakete nosijo jedrske konice, lahko letijo z več kot petkratno hitrostjo zvoka. Vendar pa balistične rakete v loku poletijo visoko v vesolje, da dosežejo tarčo, medtem ko hiperzvočne letijo nižje v atmosferi in lahko tarčo dosežejo hitreje. Poleg tega jih je mogoče usmerjati, zaradi česar jih je težje izslediti in se braniti proti njim.

Države, kot so ZDA, so razvile sisteme za zaščito pred balističnimi in vodenimi raketami, medtem ko zmogljivosti za sestrelitev hiperzvočnih raket še ne poznajo.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 10:19 18. Oktober 2021.

    ko bodo kitajci popolnoma prevzeli vse sfere, nam trda prede. so kot termiti. nic jim ni sveto, razen 2000 let …

  • 10:14 18. Oktober 2021.

    To je naslednja najmočnejša država sveta.V gospodarskem smislu so že itak,v konvencionalnem vojaškem pa tudi ZDA nima nikakršnih možnosti.... .Edino …

  • 09:09 18. Oktober 2021.

    Tu imajo primat seveda Rusi z raketama Zirkon in Avangard...V navezi Avangard in MIG-45 lahko uničijo katerikoli cilj na Zemlji …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.