Slovenija
120497 ogledov

Konec veselja: Slaba novica za vse, ki nakupujete prek spleta

Pošta Slovenije
1/3
Saša Despot Fotografija je simbolična.
1. julija, čez mesec in pol, torej, začne veljati evropska direktiva o DDV, s katero se ukinja oprostitev plačila uvoznih dajatev, ki so jo bile doslej deležne pošiljke iz tretjih držav do vrednosti 22 evrov.

Vse pošiljke do vrednosti 22 evrov, ki v Evropsko unijo prispejo iz tretjih držav, so bile doslej oproščene plačila uvoznih dajatev.

Že pred tremi leti so se v Bruslju odločili pravila spremeniti in sklenili, da bodo morali kupci dajatve plačevati tudi za te pošiljke.

Nova pravila bi morala začeti veljati že z začetkom letošnjega leta, a se je Evropska komisija zaradi koronakrize odločila datum prestaviti za šest mesecev.

Tudi med Slovenci so zadnja leta za poceni nakupe priljubljene različne kitajske trgovine. Lani je, denimo, v Slovenijo iz tretjih držav prispelo približno štiri milijone pošiljk, po podatkih finančne uprave (Furs) prevladujejo prav pošiljke kitajskih trgovcev.

Pošta Slovenije | Avtor: Saša Despot Saša Despot

95 odstotkov vseh uvoženih pošiljk je vrednih manj od 22 evrov, zaradi česar niso določene za pregled in jih zato ne evidentirajo.

Če se jim pošiljka zdi sumljiva, cariniki preverijo tudi pošiljko do vrednosti 22 evrov. Zanimiv je podatek, da je teh preverjanj iz leta v leto manj.

K ceni pošiljke iz tretjih držav bo od 1. julija dalje treba prišteti še DDV in stroške carinske obravnave, ki znašajo od pet evrov dalje, odvisno od vrednosti pošiljke.

Za primer vzemimo 20 evrov vreden izdelek iz trgovine na Kitajskem: Doslej ste zanj plačali 20 evrov, po novem boste morali prišteti še 4 evre za DDV in 5 evrov za stroške carinske obravnave.

Na Pošti Slovenije sicer poudarjajo, da je predvidena možnost, da bodo prodajalci oziroma spletne platforme ob prodaji prek spleta že obračunali DDV in ga ustrezno odvedli naslovnim državam. "Obračunan bo po stopnji, ki velja v državi kupca. Če prodajalci te možnosti ne bodo uporabili, bo uvozni DDV prejemniku pošiljke zaračunal in državi odvedla carinska služba, vendar bo to, žal, podaljšalo in podražilo uvozne postopke,“ pojasnjujejo na Pošti Slovenija.

Število spletnih nakupov v Sloveniji se sicer hitro povečuje. Delno je razlog splošen trend povečanja teh nakupov, delno pa epidemija, ugotavljajo na Fursu.

Pošta Slovenije | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 33
  • Avatar drecos
    drecos 11:20 19.maj 2021.

    pa ne bomo kupovali vec, niti pri nas ne

  • tomaz696 19:33 17.maj 2021.

    Jebali vas kitajci,spravite se delat lenuhi in proizvajajte sami..

  • antitrust 14:49 17.maj 2021.

    Lažejo ko svinje. Naročil pošiljko vrednosti 110€, na katero bi moral plačati samo ddv. Gladko so mi upilili še ddv na ddv ter stroške carinjenja. Prasci !