Kitajska vrača udarec Trumpu

Foto: Profimedia
Kitajska je v vedno hujšem trgovinskem sporu z ZDA danes uvedla protiukrepe.
Oglej si celoten članek

Kitajska je uvedla carine na ameriške proizvode v skupni vrednosti okoli tri milijarde dolarjev. Nove dajatve veljajo za 128 ameriških dobrin. Med drugim je Kitajska uvedla 15-odstotne carine na uvoz svežega sadja, oreščkov in vina ter 25-odstotne dajatve na svinjino in reciklirani aluminij.

Kitajska je uvedbo carin napovedala marca, ko so ZDA uvedle 25-odstotne dajatve na jeklo in 10-odstotne carine na izdelke iz aluminija.

Kitajsko ministrstvo za finance je danes sporočilo, da bo novi carinski režim z ZDA "uravnotežil izgube", ki so jih povzročile ameriške dajatve, ki so "povzročile veliko škodo interesom Kitajske". Ministrstvo je še poudarilo, da ZDA s carinami kršijo pravila Svetovne trgovinske organizacije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V letu 2016 je izvoz kitajskih dobrin v ZDA predstavljal okoli 18,4 odstotka celotnega izvoza Kitajske, medtem ko je delež uvoženih ameriških dobrin v to državo predstavljal zgolj osem odstotkov izvoza ZDA.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 10:26 2. April 2018.

    Čeprav je trump norec, je tu načel pravo temo. Kitajska se obasa kot majhna izvozna država, ceprav ima velik notranji …

  • mph
    09:58 2. April 2018.

    Prej ali slej bo ta trumpasti norec zakuhal nuklearno vojno.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.