Svet
1586 ogledov

Kitajska vrača udarec Trumpu

Donald Trump
Kitajska je v vedno hujšem trgovinskem sporu z ZDA danes uvedla protiukrepe.

Kitajska je uvedla carine na ameriške proizvode v skupni vrednosti okoli tri milijarde dolarjev. Nove dajatve veljajo za 128 ameriških dobrin. Med drugim je Kitajska uvedla 15-odstotne carine na uvoz svežega sadja, oreščkov in vina ter 25-odstotne dajatve na svinjino in reciklirani aluminij.

Kitajska je uvedbo carin napovedala marca, ko so ZDA uvedle 25-odstotne dajatve na jeklo in 10-odstotne carine na izdelke iz aluminija.

Kitajsko ministrstvo za finance je danes sporočilo, da bo novi carinski režim z ZDA "uravnotežil izgube", ki so jih povzročile ameriške dajatve, ki so "povzročile veliko škodo interesom Kitajske". Ministrstvo je še poudarilo, da ZDA s carinami kršijo pravila Svetovne trgovinske organizacije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V letu 2016 je izvoz kitajskih dobrin v ZDA predstavljal okoli 18,4 odstotka celotnega izvoza Kitajske, medtem ko je delež uvoženih ameriških dobrin v to državo predstavljal zgolj osem odstotkov izvoza ZDA.

Komentarjev 4
  • jakec1575 10:26 02.april 2018.

    Čeprav je trump norec, je tu načel pravo temo. Kitajska se obasa kot majhna izvozna država, ceprav ima velik notranji samozadosten trg. Kitajci so znani tudi kot zelo sparovni, kar predstavlja problem povprasevanja na trgu. z umetno devalvacijo ustvarja konkurencnost. ...prikaži več Ce zelis na kitajski trg, moras skupaj s kitajsko firmo odpreti skupno firmo, kjer ti seveda pokradejo ves knowhow in potem naredijo svoj produkt. patentov pa sploh ne spostujejo. ceprav iskreno tudi patetna industrija zavira razvo

  • mph 09:58 02.april 2018.

    Prej ali slej bo ta trumpasti norec zakuhal nuklearno vojno.