Kitajski policisti ostro nad Ujgure

Foto: EPA
Foto: EPA
V spopadu pri policijski postaji v kitajski regiji Xinjiang na vzhodu države je bilo danes ubitih osem napadalcev.
Oglej si celoten članek

Napadalci so bili oboroženi z razstrelivom, so sporočile lokalne oblasti. Te so za napad v pretežno muslimanski regiji okrivile teroriste. Napadalci naj bi proti policijski postaji metali eksploziv in zažigali policijske avtomobile.

Do napada je prišlo blizu mesta Kashgar v okrožju Shache, kjer so največja etnična skupina muslimanski Ujguri. Po navedbah vlade avtonomne regije Xinjiang so enega napadalca pridržali. Lokalne oblasti niso razkrile, ali je napad zahteval žrtve v policijskih vrstah.

Vsega krivi "teroristi"

Kitajske oblasti sicer zatrjujejo, da so bili letos za vrsto podobnih napadov v tej regiji odgovorni teroristi. A številne skupine za človekove pravice in tuji poznavalci trdijo, da so nemiri posledica kulturnega zatiranja, strogih varnostnih ukrepov in vala priseljevanja najštevilnejše kitajske etnične skupine Hanov.

Regija Xinjiang je bogata z nafto in zemeljskim plinom. Vladne gospodarske politike za razvoj regije so sicer izboljšale standard življenja za številne Ujgure, a prevlada nad gospodarstvom s strani Hanov je prispevala k odporu te muslimanske skupnosti do lokalnih oblasti.

Nazadnje je na tem območju nasilje izbruhnilo pred dvema tednoma, ko je bilo v okrožju Shufu v spopadu ubitih 16 ljudi, od tega dva policista. Oblasti so trdile, da so skrajneži, oboroženi z eksplozivnimi napravami in noži, napadli policiste, ki so jih poskušali pridržati. Po drugi strani je skupina v izgnanstvu Svetovni ujgurski kongres incident označila za pokol družine, ki se je pripravljala na bližajočo se poroko.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.