Svet
43 ogledov

Kitajski policisti ostro nad Ujgure

Kitajska policija EPA
V spopadu pri policijski postaji v kitajski regiji Xinjiang na vzhodu države je bilo danes ubitih osem napadalcev.

Napadalci so bili oboroženi z razstrelivom, so sporočile lokalne oblasti. Te so za napad v pretežno muslimanski regiji okrivile teroriste. Napadalci naj bi proti policijski postaji metali eksploziv in zažigali policijske avtomobile.

Do napada je prišlo blizu mesta Kashgar v okrožju Shache, kjer so največja etnična skupina muslimanski Ujguri. Po navedbah vlade avtonomne regije Xinjiang so enega napadalca pridržali. Lokalne oblasti niso razkrile, ali je napad zahteval žrtve v policijskih vrstah.

Vsega krivi "teroristi"

Kitajske oblasti sicer zatrjujejo, da so bili letos za vrsto podobnih napadov v tej regiji odgovorni teroristi. A številne skupine za človekove pravice in tuji poznavalci trdijo, da so nemiri posledica kulturnega zatiranja, strogih varnostnih ukrepov in vala priseljevanja najštevilnejše kitajske etnične skupine Hanov.

Regija Xinjiang je bogata z nafto in zemeljskim plinom. Vladne gospodarske politike za razvoj regije so sicer izboljšale standard življenja za številne Ujgure, a prevlada nad gospodarstvom s strani Hanov je prispevala k odporu te muslimanske skupnosti do lokalnih oblasti.

Nazadnje je na tem območju nasilje izbruhnilo pred dvema tednoma, ko je bilo v okrožju Shufu v spopadu ubitih 16 ljudi, od tega dva policista. Oblasti so trdile, da so skrajneži, oboroženi z eksplozivnimi napravami in noži, napadli policiste, ki so jih poskušali pridržati. Po drugi strani je skupina v izgnanstvu Svetovni ujgurski kongres incident označila za pokol družine, ki se je pripravljala na bližajočo se poroko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.