Ključ do odprave otroci

Foto: Žurnal24 Lani je pod pragom tveganja revščine živelo 11,3 odstotka prebivalstva oz. okoli
Revščina v EU. Otroke etiketira in demotivira, revni težko razvijejo talente, opozarja Anita Ogulin.
Oglej si celoten članek

EU. "Za popolno odpravo revščine v Evropski uniji (EU) bi morali socialne transferje za začetek usmeriti predvsem v otroke; vsem bi morali omogočiti brezplačen dostop do izobraževanja in razvoja talentov," pravi Anita Ogulin z ljubljanske zveze prijateljev mladine.

 

20 milijonom otrok v EU grozi življenje v revščini. Najmanj otrok v revščini živi na Danskem, še vedno pa jih je skoraj deset odstotkov.

V EU je v nevarnosti, da bi živeli v revščini, kar okoli 20 milijonov otrok – to je 20 odstotkov vseh otrok do 18. leta.

Talenti se zavržejo

"Otroci iz revnih družin takoj dobijo sporočilo, da niso enakovredni vrstnikom in da niso sprejeti v njihovo družbo," opozarja Ogulinova.

 

"Drugič, spodbuda družine, ki je zelo potrebna za osebno rast otroka, pade. Tak otrok nima motivacije, ne zna si postavljati ciljev. Išče stvari, s katerimi bi se lahko izrazil in potrdil. Te stvari pa so po navadi negativne: slaba družba, v kateri se lahko potrjuje," nadaljuje Ogulinova in dodaja: "Vsak otrok poleg tega na svet prinese nek talent, ki ga v revščini ne more razviti."

Romski otroci za vzor
Med največjimi žrtvami revščine v EU so Romi; po nekaterih podatkih jih na primer na Madžarskem kar 90 odstotkov živi v revščini. Revščina je tudi glavni razlog množičnega izseljevanja iz Romunije v Francijo.

Vseeno pa na romske otroke po mnenju Ogulinove revščina vpliva drugače. "Ti otroci ne hlastajo za materialnimi dobrinami; revščina jih ne stigmatizira in ne zavira v rasti. So zelo dobro opremljeni za življenje," sklene Ogulinova.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.