Svet
9 ogledov

Ključ do odprave otroci

Lani je pod pragom tveganja revščine živelo 11,3 odstotka prebivalstva oz. okoli Žurnal24 main
Revščina v EU. Otroke etiketira in demotivira, revni težko razvijejo talente, opozarja Anita Ogulin.

EU. "Za popolno odpravo revščine v Evropski uniji (EU) bi morali socialne transferje za začetek usmeriti predvsem v otroke; vsem bi morali omogočiti brezplačen dostop do izobraževanja in razvoja talentov," pravi Anita Ogulin z ljubljanske zveze prijateljev mladine.

 

20 milijonom otrok v EU grozi življenje v revščini. Najmanj otrok v revščini živi na Danskem, še vedno pa jih je skoraj deset odstotkov.

V EU je v nevarnosti, da bi živeli v revščini, kar okoli 20 milijonov otrok – to je 20 odstotkov vseh otrok do 18. leta.

Talenti se zavržejo

"Otroci iz revnih družin takoj dobijo sporočilo, da niso enakovredni vrstnikom in da niso sprejeti v njihovo družbo," opozarja Ogulinova.

 

"Drugič, spodbuda družine, ki je zelo potrebna za osebno rast otroka, pade. Tak otrok nima motivacije, ne zna si postavljati ciljev. Išče stvari, s katerimi bi se lahko izrazil in potrdil. Te stvari pa so po navadi negativne: slaba družba, v kateri se lahko potrjuje," nadaljuje Ogulinova in dodaja: "Vsak otrok poleg tega na svet prinese nek talent, ki ga v revščini ne more razviti."

Romski otroci za vzor
Med največjimi žrtvami revščine v EU so Romi; po nekaterih podatkih jih na primer na Madžarskem kar 90 odstotkov živi v revščini. Revščina je tudi glavni razlog množičnega izseljevanja iz Romunije v Francijo.

Vseeno pa na romske otroke po mnenju Ogulinove revščina vpliva drugače. "Ti otroci ne hlastajo za materialnimi dobrinami; revščina jih ne stigmatizira in ne zavira v rasti. So zelo dobro opremljeni za življenje," sklene Ogulinova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.