Ko lahko Zemljo reši jedrska bomba

Foto: iStockphoto
Foto: iStockphoto
Močna jedrska bomba bi lahko Zemljo rešila pred velikim grozečim asteroidom, kaže najnovejša študija.
Oglej si celoten članek

Znanstveniki v ameriškem nacionalnem laboratoriju Los Alamos v Novi Mehiki so s pomočjo superračunalniškega modela ugotavljali, kako uspešen bi bil napad z enomegatonsko jedrsko bombo na asteroid s dolžino 500 metrov, ki bi se bližal Zemlji.

Samo za primerjavo. Moč jedrske bombe bi bila 50-krat večja od bombe, ki so jo ob koncu druge svetovne vojne Američani vrgli na Nagasaki na Japonskem.

Kot je razvidno iz 3D računalniškega modela, bi eksplozija v celoti razbila asteroid na koščke in tako Zemljo ubranila pred uničujočimi posledicami njegovega trka.

Znanstveniki ob tem opozarjajo, da bi lahko bombo uporabili le v skrajnem primeru in da bi lahko enomegatonska eksplozija imela negativne učinke na Zemljo, saj bi proti njej zletelo več manjših koščkov asteroida, poroča Live Science.

Zato bi se morali znanstveniki v naslednjih letih bolj osredotočiti na iskanje drugih načinov pred obrambo pred asteroidi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 19:49 5. April 2012.

    ja sam nebi smel uporabljat ameriske nuklearke ampak RUSKO TSAR (VODIKOVA BOMBA) E TO BI ODBIL ASTEORID AL BI GA …

  • dd
    10:15 13. Marec 2012.

    Upam, da je to hec. Na Japonskem so zaprli že skoraj vse jedrske elektrarne, zaradi uničujočih večletnih jedrskih posledic na …

  • 20:05 12. Marec 2012.

    S dolžino? A resno? S?? Gnusite se mi, fdvjevci!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.