Svet
58 ogledov

Ko lahko Zemljo reši jedrska bomba

asteroid iStockphoto
Močna jedrska bomba bi lahko Zemljo rešila pred velikim grozečim asteroidom, kaže najnovejša študija.

Znanstveniki v ameriškem nacionalnem laboratoriju Los Alamos v Novi Mehiki so s pomočjo superračunalniškega modela ugotavljali, kako uspešen bi bil napad z enomegatonsko jedrsko bombo na asteroid s dolžino 500 metrov, ki bi se bližal Zemlji.

Samo za primerjavo. Moč jedrske bombe bi bila 50-krat večja od bombe, ki so jo ob koncu druge svetovne vojne Američani vrgli na Nagasaki na Japonskem.

Kot je razvidno iz 3D računalniškega modela, bi eksplozija v celoti razbila asteroid na koščke in tako Zemljo ubranila pred uničujočimi posledicami njegovega trka.

Znanstveniki ob tem opozarjajo, da bi lahko bombo uporabili le v skrajnem primeru in da bi lahko enomegatonska eksplozija imela negativne učinke na Zemljo, saj bi proti njej zletelo več manjših koščkov asteroida, poroča Live Science.

Zato bi se morali znanstveniki v naslednjih letih bolj osredotočiti na iskanje drugih načinov pred obrambo pred asteroidi.

Komentarjev 3
  • stalker 19:49 05.april 2012.

    ja sam nebi smel uporabljat ameriske nuklearke ampak RUSKO TSAR (VODIKOVA BOMBA) E TO BI ODBIL ASTEORID AL BI GA PA RAZFUKAL

  • dd 10:15 13.marec 2012.

    Upam, da je to hec. Na Japonskem so zaprli že skoraj vse jedrske elektrarne, zaradi uničujočih večletnih jedrskih posledic na zdravlje ljudi. Prav tako se trudijo v Nemčiji in drugod. Tukaj so se najbrž odločili narediti konec sveta, pa ...prikaži več kar brez preroškega Majevskega koledarja..

  • JackD 20:05 12.marec 2012.

    S dolžino? A resno? S?? Gnusite se mi, fdvjevci!