Kofi Annan prekinil pogajanja

Foto: Žurnal24 Kenija protestniki Reuters
Nekdanji generalni sekretar OZN je označil pogajanja med sprtima stranema v Keniji za neplodna.
Oglej si celoten članek

Nekdanji generalni sekretar Kofi Annan je sporočil, da so pogajanja za končanje krize v Keniji prekinjena, ker po več tednih niso prinesla nobenega otipljivega napredka.

Annan namerava zdaj kot vodja ˝skupine uglednih afriških osebnosti˝ osebno govoriti s kenijskim predsednikom Mwaijem Kibakijem in voditeljem opozicije Railo Odingo in tako poskušati oživiti pogajanja.

Nekdanji sekretar je sicer že v ponedeljek odločno grajal obe sprti strani v Keniji in dejal, da pogajanja praktično niso prinesla nobenega napredka. Poudaril je tudi, da je nadaljnji uspeh odvisen od obeh voditeljev. Sledenje je po besedah ameriške državne sekretarke Condoleezze Rice odvisen tudi nadaljnji odnos med ZDA in Kenijo.

Slovensko predsedstvo EU je podprlo prizadevanja skupine uglednih afriških osebnosti pod vodstvom Kofi Annana za rešitev krize v Keniji.

Spomnimo
Sprte strani v Keniji so v sredini februarja sprejele več obetajočih sporazumov, ki predvidevajo tudi sprejetje nove ustave, uvedbe neodvisne preiskave spornih predsedniških volitev in ključnega dogovora glede delitve oblasti med sprtima stranema.

Krvavo nasilje je od konca decembra lani terjalo več kot tisoč življenj in okoli 600 tisoč beguncev. Pred tem nasiljem je Kenija veljala za svetilni stabilnosti v Afriki.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.