Svet
7 ogledov

Kofi Annan prekinil pogajanja

Kenija protestniki Reuters Žurnal24 main
Nekdanji generalni sekretar OZN je označil pogajanja med sprtima stranema v Keniji za neplodna.

Nekdanji generalni sekretar Kofi Annan je sporočil, da so pogajanja za končanje krize v Keniji prekinjena, ker po več tednih niso prinesla nobenega otipljivega napredka.

Annan namerava zdaj kot vodja ˝skupine uglednih afriških osebnosti˝ osebno govoriti s kenijskim predsednikom Mwaijem Kibakijem in voditeljem opozicije Railo Odingo in tako poskušati oživiti pogajanja.

Nekdanji sekretar je sicer že v ponedeljek odločno grajal obe sprti strani v Keniji in dejal, da pogajanja praktično niso prinesla nobenega napredka. Poudaril je tudi, da je nadaljnji uspeh odvisen od obeh voditeljev. Sledenje je po besedah ameriške državne sekretarke Condoleezze Rice odvisen tudi nadaljnji odnos med ZDA in Kenijo.

Slovensko predsedstvo EU je podprlo prizadevanja skupine uglednih afriških osebnosti pod vodstvom Kofi Annana za rešitev krize v Keniji.

Spomnimo
Sprte strani v Keniji so v sredini februarja sprejele več obetajočih sporazumov, ki predvidevajo tudi sprejetje nove ustave, uvedbe neodvisne preiskave spornih predsedniških volitev in ključnega dogovora glede delitve oblasti med sprtima stranema.

Krvavo nasilje je od konca decembra lani terjalo več kot tisoč življenj in okoli 600 tisoč beguncev. Pred tem nasiljem je Kenija veljala za svetilni stabilnosti v Afriki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.