Konec odiseje

Foto: Žurnal24 Discovery je najstarejši še delujoči raketoplan v Nasini floti. V 27 letih delov
Nasa. Kmalu konec programa Space Shuttle. V torek se z zadnje misije vrača raketoplan Discovery.
Oglej si celoten članek

Vesolje. Discovery bi moral v vesolje poleteti že konec lanskega leta, a so izstrelitev zaradi tehničnih težav in slabega vremena večkrat preložili. Na raketoplanu je puščal vodik, napake pa so odkrili tudi na zunanjem rezervoarju za gorivo.

126 milijard evrov so ZDA v 30 letih namenile za program Space Shuttle.

Za primerjavo: lanski proračun Republike Slovenije je znašal 8,6 milijarde evrov.

Do konca programa še dve misiji
Po koncu tokratne 11-dnevne misije bo Discovery končal v muzeju.

Tik pred upokojitvijo sta tudi druga dva raketoplana. Endeavour bo predvidoma zadnjič v vesolje poletel aprila letos, Atlantis pa junija, ko namerava Nasa ugasniti program raketoplanov.

Ameriška 
vesoljska agencija je načrtovala zamenjavo raketoplanov z vesoljskim plovilom Orion, a je njihova prihodnost zaradi varčevalnih ukrepov ameriške vlade negotova.

133 poletov so od leta 1981 opravili raketoplani. Pri tem so več kot 20-tisočkrat obkrožili Zemljo in prepotovali več kot 800 milijonov kilometrov.

Na raketoplanih tudi Slovenija
V vesolje so z raketoplani poleteli tudi trije astronavti slovenskega rodu – Jerry Linenger, Ronald Šega in Sunita Williams, po zaslugi katere je v Združenih državah Amerike (ZDA) postala prepoznavna kranjska klobasa; s sabo jo je namreč vzela na mednarodno vesoljsko 
postajo.

Znanstveni dosežki
Uspehi. Več kot sto inovacij, nastalih v programu Space Shuttle, je dandanes nepogrešljivih, med drugim črpalka za umet-no srce, izolacija in infrardeča kamera.

Smrtne žrtve
Tragediji. V dveh nesrečah (leta 1986 se je ponesrečil raketoplan Challenger, leta 2003 pa Columbia) je življenje izgubilo 14 astronavtov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.