Svet
12 ogledov

Konec odiseje

Discovery je najstarejši še delujoči raketoplan v Nasini floti. V 27 letih delov Žurnal24 main
Nasa. Kmalu konec programa Space Shuttle. V torek se z zadnje misije vrača raketoplan Discovery.

Vesolje. Discovery bi moral v vesolje poleteti že konec lanskega leta, a so izstrelitev zaradi tehničnih težav in slabega vremena večkrat preložili. Na raketoplanu je puščal vodik, napake pa so odkrili tudi na zunanjem rezervoarju za gorivo.

126 milijard evrov so ZDA v 30 letih namenile za program Space Shuttle.

Za primerjavo: lanski proračun Republike Slovenije je znašal 8,6 milijarde evrov.

Do konca programa še dve misiji
Po koncu tokratne 11-dnevne misije bo Discovery končal v muzeju.

Tik pred upokojitvijo sta tudi druga dva raketoplana. Endeavour bo predvidoma zadnjič v vesolje poletel aprila letos, Atlantis pa junija, ko namerava Nasa ugasniti program raketoplanov.

Ameriška 
vesoljska agencija je načrtovala zamenjavo raketoplanov z vesoljskim plovilom Orion, a je njihova prihodnost zaradi varčevalnih ukrepov ameriške vlade negotova.

133 poletov so od leta 1981 opravili raketoplani. Pri tem so več kot 20-tisočkrat obkrožili Zemljo in prepotovali več kot 800 milijonov kilometrov.

Na raketoplanih tudi Slovenija
V vesolje so z raketoplani poleteli tudi trije astronavti slovenskega rodu – Jerry Linenger, Ronald Šega in Sunita Williams, po zaslugi katere je v Združenih državah Amerike (ZDA) postala prepoznavna kranjska klobasa; s sabo jo je namreč vzela na mednarodno vesoljsko 
postajo.

Znanstveni dosežki
Uspehi. Več kot sto inovacij, nastalih v programu Space Shuttle, je dandanes nepogrešljivih, med drugim črpalka za umet-no srce, izolacija in infrardeča kamera.

Smrtne žrtve
Tragediji. V dveh nesrečah (leta 1986 se je ponesrečil raketoplan Challenger, leta 2003 pa Columbia) je življenje izgubilo 14 astronavtov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.