Korak bližje jedrski razorožitvi

Foto: Žurnal24 černobil, jedrska energija, nuklearka, nevarnost, krokar, znak
Rusija je zaprla še zadnji jedrski reaktor, ki je proizvajal plutonij za jedrsko orožje. To je tudi zadnji tovrstni reaktor na svetu
Oglej si celoten članek

ZDA in Rusija sta se v torek na jedrskem vrhu v Washingtonu dogovorili, da bosta v jedrsko gorivo predelali 34 ton plutonija, iz katerega bi bilo možno narediti 17 tisoč jedrskih bomb.

Njegovo zaprtje je nov opogumljajoč znak po podpisu novega sporazuma Rusije z ZDA o zmanjšanju jedrskega orožja in po zgodovinskem vrhu o jedrski varnosti v ZDA ta teden.

 

Reaktor je deloval v kraju Železnogorsk v ruski Sibiriji. Zgradili so ga na višku hladne vojne, leta 1964, njegovo zaprtje pa je prejšnji teden ob podpisu omenjenega sporazuma z ZDA, ki je nasledil Start, napovedal ruski predsednik Dmitrij Medvedjev.

Moskva je sicer proizvodnjo plutonija do stopnje, ki je primerna za izdelavo jedrskega orožja, opustila že leta 1995 in odtlej je reaktor v Železnogorsku proizvajal zgolj elektriko in toplotno energijo. Zdaj bo njegovo funkcijo prevzela elektrarna, ki so jo zgradili tudi z ameriško pomočjo. Rusija je sicer imela še dva podobna reaktorja, ki pa so ju zaprli že leta 1992.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.