Svet
15 ogledov

Korak bližje jedrski razorožitvi

černobil, jedrska energija, nuklearka, nevarnost, krokar, znak Žurnal24 main
Rusija je zaprla še zadnji jedrski reaktor, ki je proizvajal plutonij za jedrsko orožje. To je tudi zadnji tovrstni reaktor na svetu

ZDA in Rusija sta se v torek na jedrskem vrhu v Washingtonu dogovorili, da bosta v jedrsko gorivo predelali 34 ton plutonija, iz katerega bi bilo možno narediti 17 tisoč jedrskih bomb.

Njegovo zaprtje je nov opogumljajoč znak po podpisu novega sporazuma Rusije z ZDA o zmanjšanju jedrskega orožja in po zgodovinskem vrhu o jedrski varnosti v ZDA ta teden.

 

Reaktor je deloval v kraju Železnogorsk v ruski Sibiriji. Zgradili so ga na višku hladne vojne, leta 1964, njegovo zaprtje pa je prejšnji teden ob podpisu omenjenega sporazuma z ZDA, ki je nasledil Start, napovedal ruski predsednik Dmitrij Medvedjev.

Moskva je sicer proizvodnjo plutonija do stopnje, ki je primerna za izdelavo jedrskega orožja, opustila že leta 1995 in odtlej je reaktor v Železnogorsku proizvajal zgolj elektriko in toplotno energijo. Zdaj bo njegovo funkcijo prevzela elektrarna, ki so jo zgradili tudi z ameriško pomočjo. Rusija je sicer imela še dva podobna reaktorja, ki pa so ju zaprli že leta 1992.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.