Korejka oguljufala cel svet?

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
Dokazi o uspehu južnokorejske alpinistke Oh Eun-Sun, ki naj bi kot prva ženska aprila letos osvojila vseh 14 osemtisočakov v Himalaji, stojijo na majavih tleh.
Oglej si celoten članek

Kot smo poročali aprila, se je Oh Eun-Sun ob spremljavi televizijskih kamer odpravila na Annapurno. To je bil zadnji osemtisočak, ki ji je manjkal do osvojitve vseh najvišjih vrhov v Himalaji.

Zdaj pa se pojavlja čedalje več dvomov v njen uspeh. Elizabeth Hawley, ki skrbno beleži vse himalajske vzpone, na podlagi predloženih dokazov meni, da je malo verjetno, da je bila Eun-Sun res na vrhu vseh osemtisočakov − dvomljiv je namreč Kanchenjunga (8.586 metrov). Njeno trditev potrjuje pričanje sedemčlanske južnokorejske ekipe, ki se je na vrh povzpela nedavno.

Poznavalci menijo, da ni prepričljive slike Eun-Sun s samega vrha. Možno naj bi bilo, da je zaradi goste megle vzpon zaključila le malo pod vrhom. Ko se je lani na vrh povzpel Norvežan Jon Gangdal, je dejal, da je korejsko zastavo opazil kakih 50 ali 60 metrov pod vrhom. Tudi nekateri člani korejske planinske zveze priznavajo, da so njena pojasnila glede vzpona nezanesljiva.

Alpinist Eberhard Jurgalski trdi celo, da je videl le osem prepričljivih fotografij Eun-Sunove, vrhov pa je 14. "Če zbira vrhove in želi biti sprejeta kot prva ženska, ki je uspela splezati na vseh 14 osemtisočakov, bi morala za svoje vzpone predložiti več dokazov."

Če komisija njenega dosežka ne bo priznala, bo naziv prve ženske, ki je osvojila vseh 14 osemtisočakov, pripadel Španki Edurne Pasaban, ki je zadnji osemtisočak osvojila maja letos.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.