Kosovarji bodo lahko brez vizuma prišli v Slovenijo

Foto: Epa mejni prehod SLO - ITA Foto: Saša Despot mejni prehod Obrežje
Najkasneje prihodnje leto bodo Kosovarji lahko prosto potovali po Evropi.
Oglej si celoten članek

Evropski parlament je danes končal postopek, ki bo Kosovarjem omogočil potovanja v schengensko območje brez vizumov. Ukinitev vizumske obveznosti bo začela veljati najkasneje 1. 1. 2024, prvi možni datum uveljavitve pa je 1. november letos. 

Gre za možnost kratkotrajnega potovanja in bivanja, saj bodo lahko brez vizuma državljani Kosova v državah EU ostali največ 90 dni v obdobju pol leta (180 dneh).

Jutri bosta akt slovesno podpisala predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola in predstavnik Švedske, ki predseduje EU, na novinarski konferenci po podpisu pa bo tudi podpredsednik vlade Kosova Besnik Bislimi.

Kosovo je edina država zahodnega Balkana, katere državljani za potovanje v schengensko območje potrebujejo vizum. Kosova sicer ne priznava pet članic EU: Ciper, Grčija, Romunija, Slovaška in Španija.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 33

  • 20:03 19. April 2023.

    Samo enkrat bodo šli na potovanje.. potelj pa poniknili

  • 17:05 19. April 2023.

    Bravo, narkomani, mladi posiljevalci in isis teroristi ter muslimanski ekstremisti se že veselijo vstopa, korupcija bo cvetela in še več …

  • 10:18 19. April 2023.

    Odlično, sladoled in mamila se bodo pocenili, glede banan pa nisem tako prepričan, saj se povpraševanje eksponentno povečuje. Bivši poslanec …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.