Svet
8405 ogledov

Kosovarji bodo lahko brez vizuma prišli v Slovenijo

mejni prehod SLO - ITA
1/2
Epa
Najkasneje prihodnje leto bodo Kosovarji lahko prosto potovali po Evropi.

Evropski parlament je danes končal postopek, ki bo Kosovarjem omogočil potovanja v schengensko območje brez vizumov. Ukinitev vizumske obveznosti bo začela veljati najkasneje 1. 1. 2024, prvi možni datum uveljavitve pa je 1. november letos. 

Gre za možnost kratkotrajnega potovanja in bivanja, saj bodo lahko brez vizuma državljani Kosova v državah EU ostali največ 90 dni v obdobju pol leta (180 dneh).

Jutri bosta akt slovesno podpisala predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola in predstavnik Švedske, ki predseduje EU, na novinarski konferenci po podpisu pa bo tudi podpredsednik vlade Kosova Besnik Bislimi.

Kosovo je edina država zahodnega Balkana, katere državljani za potovanje v schengensko območje potrebujejo vizum. Kosova sicer ne priznava pet članic EU: Ciper, Grčija, Romunija, Slovaška in Španija.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 33
  • kapibara1 20:03 19.april 2023.

    Samo enkrat bodo šli na potovanje.. potelj pa poniknili

  • LukaMB 17:05 19.april 2023.

    Bravo, narkomani, mladi posiljevalci in isis teroristi ter muslimanski ekstremisti se že veselijo vstopa, korupcija bo cvetela in še več mumij bo v trgovinah.

  • bobubob 10:18 19.april 2023.

    Odlično, sladoled in mamila se bodo pocenili, glede banan pa nisem tako prepričan, saj se povpraševanje eksponentno povečuje. Bivši poslanec Gros je že davno prav preroško dal vedeti, kje živimo. Ja, pa mafijske usluge bodo pristopnejše. In to je pravi ...prikaži večvi cilj naših levih in desnih vlad. Tudi že tudi ena lastovka v parlamentu lahko prinese pomlad.