Kri na ulicah Kirkuka

Foto: Žurnal24 Po eksploziji je na mestu napada nastal globok krater.
Eksplozija tovornjaka bombe je v iraškem Kirkuku ubila najmanj 50 ljudi, še okoli 160 pa jih je ranila. Gre za enega najhujših napadih v tej državi v zadnjem času.
Oglej si celoten članek

Napad se je zgodil po opoldanski molitvi v bližini mošeje v mestu Taza, kjer živijo pretežno turkmenistanski šiiti. Med žrtvami so tudi ženske in otroci. V napadu se je porušilo tudi poškodovanih tudi več okoliških hiš, tako da pod ruševinami še vedno iščejo morebitne žrtve.

Z nafto bogati Kirkuk zaznamujejo napetosti med kurdsko, turkmenistansko in arabsko skupnostjo. Do današnjega napada prihaja v času, ko se ameriška vojska pripravlja na umik iz urbanih območij v Iraku, ki naj bi jih v skladu s t.i. sporazumom o statusu sil (Sofa) zapustila do 30. junija.

Američani zapustili Sadrovo četrt
Prav danes se je sicer ameriška vojska umaknila iz revne četrti Sadr City v Bagdadu, ki je bila v preteklosti središče šiitskega odpora in kjer je od leta 2006 umrlo 136 ameriških in 184 iraških vojakov. "Mi, Američani, vam dajemo ta kraj, zaslužili ste ga in plačali s krvjo in solzami," je ob predaji oporišča Iračanom dejal ameriški poveljnik general Daniel Bolger.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.