Svet
2 ogledov

Kri na ulicah Kirkuka

Po eksploziji je na mestu napada nastal globok krater. Žurnal24 main
Eksplozija tovornjaka bombe je v iraškem Kirkuku ubila najmanj 50 ljudi, še okoli 160 pa jih je ranila. Gre za enega najhujših napadih v tej državi v zadnjem času.

Napad se je zgodil po opoldanski molitvi v bližini mošeje v mestu Taza, kjer živijo pretežno turkmenistanski šiiti. Med žrtvami so tudi ženske in otroci. V napadu se je porušilo tudi poškodovanih tudi več okoliških hiš, tako da pod ruševinami še vedno iščejo morebitne žrtve.

Z nafto bogati Kirkuk zaznamujejo napetosti med kurdsko, turkmenistansko in arabsko skupnostjo. Do današnjega napada prihaja v času, ko se ameriška vojska pripravlja na umik iz urbanih območij v Iraku, ki naj bi jih v skladu s t.i. sporazumom o statusu sil (Sofa) zapustila do 30. junija.

Američani zapustili Sadrovo četrt
Prav danes se je sicer ameriška vojska umaknila iz revne četrti Sadr City v Bagdadu, ki je bila v preteklosti središče šiitskega odpora in kjer je od leta 2006 umrlo 136 ameriških in 184 iraških vojakov. "Mi, Američani, vam dajemo ta kraj, zaslužili ste ga in plačali s krvjo in solzami," je ob predaji oporišča Iračanom dejal ameriški poveljnik general Daniel Bolger.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.