Krvoločni džihadist se svobodno giba po Kosovu

Foto: Youtube
Foto: Youtube
Lavdrim Muhadžeri je eden od krvoločnih morilcev Islamske države; zanj se je domnevalo, da je mrtev, a nedavno se je vrnil na svoj dom na Kosovem, kjer se ne skriva, svobodno se giblje po ulicah mesta.
Oglej si celoten članek

O povatku 29-letnega pripadnika Islamske države so najprej pisali italijanski mediji, ki so se sklicevali na vire iz Kosova. Po njihovih informacijah je Lavdrim Muhadžeri na Kosovu od sredine novembra, ko je bil del njegovih soborcev iz kosovske mreže Islamske države prijet zaradi priprav na teoristični napad ob nogometni tekmi Albanija - Izrael. Da se je vrnil, so bile seznanjene tudi srbske oblasti.

Opazovalci Muhadžerija označujejo kot enega od glavnih strategov Islamske države za Blakan. Po informacijah italijanskih obveščevalnih služb bi bile lahko tarče njegovih morebitnih napadov srbske pravoslavne cerkve. S takšno oceno se strinjajo tudi analitiki, s katerimi so se pogovarjali novinarji srbskega Blitza. A le delno.

"Primarni cilji bi bili vendarle lahko tisti, ki pripadajo administraciji tako imenovane države Kosovo, ki so v Prištini. Islamska država jih dojema kot neverne, izdajalske zaradi sodelovanja z ZDA," meni Zoran Dragišić, profesor Fakultete političnih ved v Beogradu.

Muhadžeri, poznan tudi pod imenom Abu Abdulah el Kosovo, se je na Balkan domnevno vrnil z valom beguncev. "Dopuščam to možnost, čeprav bi to pomenilo škandalozno napako varnostnih agencij od Turčije do Makedonije. Gre za znanega terorista, njegovi podatki bi morali biti v vseh evropskih bazah podatkov," meni Dragišić. Vrnitev Muhadžerija na Balkan po mnenju italijanskih obveščevalcev predstavlja resno nevarnost ne le za Kosovo, pač pa za vso Evropo. Uradne oblasti njegovega povratka še ne komentirajo.

Sekal je glave

29-letnik s Kosova se je v Siriji pojavil konec leta 2012, večkrat ga je Islamska država uporabila na posnetkih, na katerih obglavlja talce. V Islamski državi je bil cenjen predvsem zaradi svojih dognanj, do katerih je prišel tekom dela v ameriški vojni baz na Kosovu in v Natovih silah v Afganistanu.

Italijanske obveščevalne službe ga spremljajo od konca leta 2015, ko je bila v akciji, poimenovani "Van Damme" razbita teroristična celica na relaciji Italija - Kosovo.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 09:49 7. Januar 2017.

    kosovo republika

  • 16:33 6. Januar 2017.

    Ta DjukanoviĆ sodeluje z NATO teroristi, muslimani in albanci ter celo ima svoje milogorce, ki pa so dejansko plačana mafija …

  • 16:08 6. Januar 2017.

    Še to: Borut Pahor je v stalnih stikih s Hasimom Thachijem, z Milom Djukanovićem...vsi ti "ljudje" so orodje v rokah …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.