Kuna pokvarila hadronski trkalnik

Foto: EPA
Foto: EPA
Veliki hadronski trkalnik (LHC) Evropskega centra za jedrske raziskave je pokvarjen. Za okvaro je kriva kuna.
Oglej si celoten članek

"Ne najboljši teden za LHC," so v poročilu o nesreči zapisali v Cernu. Največji pospeševalnik delcev na svetu je v okvari, ker je prišlo do kratkega stika, ki ga je povzročila kuna. Do velike motnje pri dobavi električne energije je prišlo v petek zjutraj, ko se je poškodoval transformator z močjo 66 kilovoltov. 

Tiskovni predstavnik Arnaud Marsollier je napovedal, da bodo za odpravo napake potrebovali nekaj dni. Ob tem pa je še dodal, da je kratek stik terjal žrtev, saj kuna incidenta ni preživela. 

Cern ima svoj sedež v Ženevi. Veliki trkalnik pa leži v 27 kilometrov dolgem tunelu pod zemljo med francoskim departmajem Jura in Ženevskim jezerom. Pospeševalnik je omogočil, da so leta 2012 dokazali obstoj Higgsovega bozona oziroma božjega delca, ki velja za zadnji manjkajoči delec v standardnem modelu vesolja. 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • v naših časih smo mogl to znat in to že v osnovni šoli. zdej pa folk s fakultet nima pojma …

  • 21:26 30. April 2016.

    "z močjo 66 kilovoltov." Ta je pa bosa. Kilovoltov ali kilovatov? Danes nekateri res nimate pojma o enotah. Še dobro, …

  • 19:46 30. April 2016.

    Trkalnik za 10-15 mrd € vec casa stoji kot deluje. :) Ne, saj drugace podpiram ta izjemno zahteven projekt. Vsi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.