Svet
32 ogledov

Kuna pokvarila hadronski trkalnik

Cern Higgson bozon EPA
Veliki hadronski trkalnik (LHC) Evropskega centra za jedrske raziskave je pokvarjen. Za okvaro je kriva kuna.

"Ne najboljši teden za LHC," so v poročilu o nesreči zapisali v Cernu. Največji pospeševalnik delcev na svetu je v okvari, ker je prišlo do kratkega stika, ki ga je povzročila kuna. Do velike motnje pri dobavi električne energije je prišlo v petek zjutraj, ko se je poškodoval transformator z močjo 66 kilovoltov. 

Tiskovni predstavnik Arnaud Marsollier je napovedal, da bodo za odpravo napake potrebovali nekaj dni. Ob tem pa je še dodal, da je kratek stik terjal žrtev, saj kuna incidenta ni preživela. 

Cern ima svoj sedež v Ženevi. Veliki trkalnik pa leži v 27 kilometrov dolgem tunelu pod zemljo med francoskim departmajem Jura in Ženevskim jezerom. Pospeševalnik je omogočil, da so leta 2012 dokazali obstoj Higgsovega bozona oziroma božjega delca, ki velja za zadnji manjkajoči delec v standardnem modelu vesolja. 

 

Komentarjev 5
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 00:52 01.maj 2016.

    v naših časih smo mogl to znat in to že v osnovni šoli. zdej pa folk s fakultet nima pojma o osnovah. naše šolstvo je na psu ker je preveč akademsko pa premal praktično. več se folk zafrkava z viri ...prikaži več pa citiranji kot pa z samim bistvom pa samoinicativo. Bolonjski faks te dejansko uči da čim manj misliš s svojo glavo. Zato pa imamo potem folk k pride na delo, naredi minimum in odided domov. Produktivnost je pa podn od podna. Važn da se šola za papir k je sam seb namen.

  • Ferluci 21:26 30.april 2016.

    "z močjo 66 kilovoltov." Ta je pa bosa. Kilovoltov ali kilovatov? Danes nekateri res nimate pojma o enotah. Še dobro, da niste napisali da jo je ubila elektrika 66 metrov.

  • jakec1575 19:46 30.april 2016.

    Trkalnik za 10-15 mrd € vec casa stoji kot deluje. :) Ne, saj drugace podpiram ta izjemno zahteven projekt. Vsi vrhunsko zgosceno znanje pelje scat ena kuna, ki je verjetno lovila misi.