Le ob odobritvi bolnika

Foto: Žurnal24 Klinika Dignitas letno organizira okoli sto primerov pomoči pri smrti – največ b
Nemško zvezno sodišče v Karlsruheju je v zgodovinski razsodbi razveljavilo obsodbo odvetnika, ki je svojcem bolnice v komi svetoval, naj prerežejo cevko, prek katere so jo hranili.
Oglej si celoten članek

Sodišče v Karlsruheju je tako odločilo, da izključitev aparata za ohranjanje pri življenju ni kaznivo dejanje, če to želi umirajoča oseba. S tem je razširilo pravico ljudi, ki umirajo, da zavrnejo zdravljenje, ki bi jih ohranjalo pri življenju.

V Nemčiji sicer veljajo zelo stroga pravila glede umirajočih ljudi, deloma zaradi množičnih usmrtitev v času nacizma.

Današnjo odločitev sodišča je že pozdravila nemška ministrica za pravosodje Sabine Leutheusser-Schnarrenberger. Kot je dejala, je z njo pravica posameznikov do samoodločanja dobila resnično velik pomen.

Razsodba daje po njenih besedah jasno vedeti, da je potrebno svobodno sprejeto voljo človeka spoštovati v vseh življenjskih situacijah.

Nemško zvezno sodišče je razsojalo v primeru odvetnika Wolfganga Putza, ki je specializiran za medicinsko pravo. Slednji je bil na nižjem sodišču v kraju Fulda obsojen na devet mesecev pogojne kazni, ker je hčerki starejše ženske, ki je bila več let v vegetativnem stanju, svetoval, naj prepreže cevko za hranjene in tako pospeši smrt. Hči je to tudi storila, kar pa so zdravniki odkrili in cevko zamenjali. Bolnica je medtem kljub temu umrla.

Nižje sodišče v Fuldi je hčer oprostilo, ker da je "pomotoma" sledila nasvetu odvetnika, je pa Putzu prisodilo pogojno kazen. Sodišče v Karlsruheju je danes tudi za Putza zahtevalo oprostilno sodbo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.